انواع بسیار زیادی از چرم طبیعی در بازار موجود است. هر یک از این چرمها دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود میباشند که در انتها به محصولات مختلف با کاربردهای مختلفی تبدیل خواهند شد.
پس در انتخاب نوع چرم طبیعی باید دقت لازم را به عمل آورید تا به نتیجه عالی دست پیدا کنید. بیاید با انواع چرم آشنا شویم.
چرمها را میتوان به دستهبندیهای مختلفی تقسیمبندی نمود. ما میتوانیم انواع برشها، کیفیت چرم، درجههای چرمی و انواع چرم حیوانات را بررسی کنیم. تفاوتهای عمدهای بین این چرمها وجود دارد.
برخی از این تفاوتها به دلیل روند تولید چرم طبیعی است و برخی دیگر بر اساس نوع پوست حیوانات و برخی دیگر نحوه برش چرم است.
کیفیت چرم میتواند تحت تاثیر عوامل بسیار زیادی قرار گیرد. این عوامل میتواند به نژاد حیوانات، آب و هوایی که در آن زندگی میکردند، غذایی که از آنها تغذیه میکردند و مقدار تحرک آنها بستگی دارد. پوست یک ماده طبیعی است و بنابراین بسیار تحت تاثیر زندگی حیواناتی است که از آن میآیند.
کیفیت چرم حتی میتواند تحت تاثیر فرایند دباغی در حین تولید قرار گیرد. ما در این مقاله به ارزیابی درجههای چرمی میپردازیم که برنکرها هنگام ارزیابی پوستها استفاده میکنند.
خب! بیاید از اینجا شروع کنیم پوست چرمی پوستی است که از یک حیوان برداشته میشود. از آنجا که این یک ماده طبیعی است، دارای ویژگیهای منحصر به فردی است تا برای حیوانی که بخشی از آن بوده است خدمت کند.
پوست معمولا یک سد محافظتی ایجاد میکند تا قسمتهای داخلی حیوان ایمن باشد. همچنین مو و خز از عناصر خارجی مانند آفتاب، آب، سایش و سایر موارد در روزمره زندگی حیوان محافظت میکند. تصویر زیر لایههای پوسته چرمی را نشان میدهد.
Grain خارجیترین سطح پوست چرم است. این لایه از الیاف متراکم و محکم تشکیل شدهاست. Grain لایهای است که در معرض عناصر (هوا، باران، آفتاب و …) قرار دارد و معمولا پس از برداشته شدن موها بسیار محکم و صاف است.
Grain و Corium Junction جایی است که لایه محکم و بیرونی چرم با فیبرهای آزادتر کوریوم مخلوط میشود. این قسمت محل اتصال ترکیبی از لایه دانهای بسیار مطلوب و الیاف رشتهای لایه کوریوم است.
کوریوم لایهای از پوست حیوانات است که عمدتا از الیاف کلاژن تشکیل شده است. این لایه نسبت به لایه Grain آزادتر و بازتر میباشد. این لایه برای تولید چرم بسیار قابل استفاده است. كوریوم معمولاً ضخیمترین لایه در داخل پوسته حیوانات است. بنابراین، پس از تقسیم پوست، ممکن است قسمتهایی از کوریوم در محصولات چرم اصل وجود داشته باشد.
گوشت یا Flesh لایهای از پوست است که عمدتا از بافتهای عضلانی و چربی تشکیل شده است. این لایه در تولید محصولات چرمی بسیار ارزشمند نیست.
چرم با رنگهای مختلف
مواردی که در ادامه بررسی خواهد شد متداولترین روش “درجهبندی” چرم است. در واقع این نامها بیشتر به روش خرد شدن و عمل آوری سطح چرم اشاره دارند. اگرچه این تغییرات بر عملکرد و کیفیت کلی یک قطعه چرمی تأثیر میگذارد.
این برش چرم طبیعی شامل قسمت بیرونی پوست است که از آن به عنوان “دانه” یاد میشود. به طور کلی، فقط موهای چرمی کامل دانه برداشته میشود. دانه به طور کلی دارای فیبرهای فشردهای میباشد. و همین امر منجر به ایجاد سطحی میشود که بسیار مقاوم، بادوام است و میتواند در برابر استفاده سخت مقاومت کند.
از آنجا که در این لایه هیچگونه سنباده کاری انجام نمیشود، سطح آن میتواند دارای نقص جزئی مانند زخمی که در پوست حیوان ایجاد شده بود، باشد. پوست دانه کامل بدون لکه بیشترین ارزش را دارند، زیرا از نظر بصری بسیار جذاب میباشند.
همانطور که گفته شده است این نوع چرم طبیعی بیشترین مقاومت را نسبت به دیگر انواع چرم دارد. از این چرم طبیعی میتوان برای زین، کفش و مبلمان استفاده نمود. لایه بیرونی همچنین میتواند در برابر آب مقاوم باشد. از Full Grain به عنوان با کیفیتترین چرم موجود یاد میشود.
این برش شباهت زیادی به دانه کامل دارد، با این تفاوت که لایه فوقانی آن را سنباده زده و یا بخار میزند تا نقصها و بینظمیهای پایان کار را از بین ببرد. این کار باعث میشود که چرم طبیعی نرمتر و انعطاف پذیرتر باشد.
گرچه این سنبادهکاری از نظر بصری جذابیت بیشتری دارد، اما قدرت و برخی از کیفیتهای چرم دانه کامل مانند ضد آب بودن آن را از بین میبرد. در اینجا ما شاهد یک معامله بین استحکام چرم و ظاهر چرم و نرمی آن هستیم.
با توجه به نرمی و انعطافپذیری، این نوع چرم اغلب در کالاهای چرمی سطح بالا، از جمله کیف دستی، کیف پول و کفش استفاده میشود.
این نوع چرم میتواند از هر لایه پوستهای تهیه شود. برای از بین بردن عیوب این نوع چرم میتوان سطح آن را سنباده زد، سپس رنگ آمیزی کرد. این فرآیند برخی از کیفیتهای چرم طبیعی را تحت تاثیر قرار میدهد، بنابراین گرچه کیفیت بالایی ندارد، اما اغلب برای کمربندها و کالاهای مشابه استفاده میشود.
چرم طبیعی دانه خرد شده یک برش لایهای از چرم از سطح پایینتر از سطح دانه پوست است. این لایه معمولا یک لایه پایینتر از پوست و بالای گوشت است.
سطح طبیعی چرم خرد شده به اندازه دانههای کامل و دانههای متراکم سفت و مفید نیست. بنابراین، اغلب از آن در پوششهای چرمی رنگی و برجسته استفاده میشود.
این چرم طبیعی از ضایعات چرمی تشکیل شده است که با استفاده از پلی اورتان یا لاتکس بر روی توری یا ورق الیافی ریز خرد شده و بهم متصل میشوند. مقدار چرم در ترکیب واقعی میتواند بسیار متفاوت باشد (از 10٪ -90٪) ، و بنابراین بر خصوصیات عملکردی و زیبایی محصول نهایی تأثیر میگذارد.
زمانی که پوست خام تولید میشود، بلافاصله آنها را درجهبندی میکنند. این درجه برای تعیین کیفیت پوست خام استفاده میشود و فروش دقیق محصولات چرمسازی را امکانپذیر میکند. دباغیها در نهایت پوست را برنزه میکنند و مواد اولیه را به محصولات چرمی تبدیل میکنند.
به همین دلیل، دانستن دقیق کیفیت چرمی که خریداری میکنند، بسیار مهم است. این درجهبندیها به آنها این اطمینان را میدهد، هرآنچه که برای تولید محصولات چرم طبیعی با کیفیت لازم است را خواهند داشت.
هنگام درجهبندی پوستهای خام، بازرس چرمی به دنبال مواردی از جمله سوراخ، بریدگیهای عمیق، زخم، ساییدگیهای بزرگ، تغییر رنگ، آسیب دستگاه (از دستگاههای پوست اندازی) و موهای باقیمانده خواهند بود.
همچنین لازم به یادآوری است که بسیاری از دامداریهای بزرگ دامهای خود را برای نشان دادن مالکیت، نشانه گذاری میکنند. این نشانه گذاری شامل سوختن دائمی یک الگوی منحصر به فرد (معمولاً حروف یا حروف اول) در پوست حیوان است. یک مهر فلزی گرم میشود، سپس بر روی پوست جیوان فشار داده میشود تا الگوی آن برای همیشه در پوست سوزانده شود.
پوست درجه یک به طور کلی هیچ نقص، سوراخ و یا بریدگی در سطح ندارند. اگر سوراخهایی از لبه پوست تقریباً به اندازه 3-4 اینچ وجود داشته باشد، بر درجه کلی تأثیر نمیگذارد. حدود 80٪ از پوستهایی که به دباغیها ارسال میشود باید درجه یک باشد.
این درجه مجاز است حداکثر تا ۴ سوارخ، بریدگی و زخم داشته باشد، البته به شرط آنکه این نواقص در یک خط مستقیم بر روی پوست قرار داشته باشد. این شرط باعث میشود که این قسمت بعدا برش داده شود و منطقه قابل توجهی از پوست قابل استفاده باشد.
تقریباً 15٪ -20٪ از پوستهای ارسال شده به دباغیها درجه دو میباشند.
پوست درجه سه معمولا در حالت ایدهآل در یک خط مستقیم، دارای حداقل ۵ سوراخ و یا بریدگیهای بزرگ است. این سوراخ و بریدگیها معمولا تا ۶ اینچ مجاز میباشند. به طور کلی از یک پوست درجه ۳ باید ۵۰ درصد آن قابل استفاده باشد.
این درجه استانداردهای کیفی درجات یک، دو و سه را ندارند. این درجه پوست به دباغیها ارسال نخواهند شد. از این درجه پوست در کاربردهای خارج از صنعت چرم استفاده میشود.
چرم طبیعی را معمولا بر اساس نوع برش میتوان خریداری نمود. با توجه به نوع پروژهای که بر روی آن کار میکنید و ویژگی که در محصول نهایی میخواهید، باید نوع برش محصول چرمی را انتخاب نمایید. اگر به دنبال محل دقیق برش یا تکههای چرمی برای یک پروژه ساخت یک محصول با کیفیت هستید، با ما همراه باشید.
این برش یک پوست کامل چرمی حیوان است. از آنجا که این برش شامل مناطق دیگر برشهای مربوطه میباشد، چرم موجود از نواحی نرمتر تا سفتتر پوست را در بر میگیرد.
برش کناری پوسته چرمی، نیمی از کل پوست است که در امتداد وسط برش داده شده است. از آنجا که این برش شامل مناطق دیگر برشهای مربوطه میباشد، چرم موجود از نواحی نرمتر تا سفتتر پوست را در بر میگیرد.
برش شانهای از ناحیه شانه حیوانات ناشی میشود. این منطقه عموماً محکم و در عین حال انعطافپذیر است.
این برش نیز مانند برش قبلی از شانه حیوانات ناشی میشود. در اصل کل ناحیه شانه است. این منطقه عموماً محکم و در عین حال انعطاف پذیر میباشد.
برش خم یک پوست چرمی از ناحیه ستون فقرات به سمت شکم است. این برش از بهترین برشهای چرمی است. از این برش برای انواع محصولات چرمی میتوان استفاده نمود.
ویژگیهای این برش مانند برش قبلی میباشد با این تفاوت که از دو طرف پوست حیوان استفاده میشود.
این برش پوست چرمی از قسمت پایینی پوست است که از اطراف باسن و به طرف ستون فقرات میچرخد. این قسمت ضخیمترین و محکمترین منطقه پوست است. از این برش چرم به خوبی برای ساخت وسایل ضخیمتر مانند کمربندهای سنگین میتوان استفاده نمود.
ویژگیهای این برش مانند برش قبلی میباشد با این تفاوت که از دو طرف پوست حیوان استفاده میشود.
برش چرمی شکم از لبههای سمت چپ یا راست پوست است. با مصرف آب و غذا شکم حیوانات به طور طبیعی منبسط و منقبض میشود. این باعث میشود که چرم شکم نسبت به مناطق دیگر پوست کمی نرم و کشیده باشد. اگرچه این برش، چرم خیلی خوب یا برجسته در نظر گرفته نمیشود، اما از چرم برش شکم میتوان برای انواع محصولات چرمی استفاده کرد.
ویژگیهای این برش مانند برش قبلی میباشد با این تفاوت که از دو طرف پوست حیوان استفاده میشود.
چرم طبیعی از پوست هر حیوانی قابل تولید است. در طول تاریخ، چرمهای بسیاری در زمان، مناطق و روسهای مختلفی ساخته شدهاند. امروزه متداولترین چرمها میتوان به چرم طبیعی گاو، گوسفند، بز و خوک اشاره نمود. در ادامه برخی از انواع چرم طبیعی را بررسی خواهیم نمود.
لازم به ذکر است که چرم گاو حدود 67 درصد از کل تولید سالانه چرم طبیعی در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
گاوهای نر معمولا دارای سطح بالاتری از تستوسترون هستند و به طور کلی پوست ضخیم و سنگینی دارند. از این نوع چرم طبیعی معمولا برای تولید کمربندهای سنگین و بوت استفاده مینمایند.
چرم طبیعی گاو مادهای که گوساله دارد بسیار رایج و محبوب میباشد. این نوع چرم طبیعی بسیار نرم است و برای بیشتر نیازهای تولید محصولات چرمی از آن استفاده میشود.
تلیسهها گاوهای مادهای هستند که هنوز گوساله نداشتهاند. این نوع چرم به طور کلی نرم و انعطافپذیر است ، برای کفش، چکمه و سایر کاربردهای چرم مشابه بسیار مناسب است.
گاوهای شیری گاو مادهای است که در درجه اول برای تولید شیر پرورش داده میشود. پوست آنها به طور کلی نرم و نازک است. همین امر باعث میشود چرمی عالی برای کمربندهای سبکتر، کیف پول، لباس، روتختی و بند باشد.
پوست گوسالهها معمولاً بسیار نرم، نازک و انعطافپذیر است. این امر آن را برای کاربردهای چرمی ظریف مانند کیف پول، بند ساعت و لوازم جانبی چرمی کوچکتر از جمله کیف دستی مفید میکند.
چرم خوک بیشتر در چین تولید میشود. به دلیل سبکی پوست، در درجه اول از این نوع چرم در تولید لباس چرمی استفاده میشود. چرم خوک حدود 10٪ از کل تولید چرم در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
چرم گوسفند، یکی از انواع چرم طبیعی محبوب است زیرا اغلب یک طرف آن چرم است و طرف دیگر آن را پشم پوشانده است. وجود پشم به طور طبیعی عرق را از بین میبرد. به همین علت این چرم را به چرمی ایده آل برای استفاده در روکش صندلی، کفش، دمپایی، چکمه و موکاسین تبدیل میکند. چرم گوسفند، از جمله چرم بره حدود 12٪ از کل تولید چرم در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
چرم بز چرمی بسیار نرم، محکم و بادوام است. این چرم طبیعی اغلب در تولید کفش، چکمه، دستکش و کیف استفاده میشود. پوست این حیوان بسیار انعطافپذیر است. چرم بز و بچه (بز جوان) حدود 11٪ از کل تولید چرم در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
چرم اسب معمولاً با چرم ممتاز “کوردوان” مرتبط است. از قسمت قنداق اسب ساخته میشود. چرم کردوان بسیار ضخیم، صاف و متراکم است. برای کفشهای ظریف و دستکش بسیار عالی کار میکند. همچنین، وقتی پوست اسب با پوست گاو مقایسه میشود، ته دندانههای اسب سطح نسبتاً کمی را پوشش میدهد. به همین دلیل است که محصولات چرمی کوردوان معمولاً موارد کوچکی مانند کفش، دستکش و لوازم جانبی کوچک هستند.
از پوست هر حیوانی میتوان چرم تهیه کرد. از این نوع چرمها اغلب به عنوان چرمهای “عجیب و غریب” شناخته میشوند، زیرا کمتر معمول هستند و تهیه، ساخت یا یافتن آنها گاهی دشوار است. در اینجا لیستی از انواع این چرمها وجود دارد:
بعضی از حیوانات به عنوان بخشی از پوست خود، خز مطلوبی دارند. معمولا از پوست این حیوانات برای تولید لباس استفاده میشود. در اینجا لیستی از انواع این چرمها وجود دارد:
بهترین چرم طبیعی به نوع پروژهای که برای آن استفاده میشود و اولویت شخصی در ویژگیهای چرم مد نظر دارد، بستگی دارد.
چرم طبیعی که معمولا در آن برای از بین بردن لکهها و عیبها سنباده و برش داده نمیشوند نسبت به چرمهای دیگر دارای استحکام بیشتری میباشند.